Hva tannlegen sier du skal gjøre for sunne tenner og tannkjøtt

Sunne Tenner

Oral helse handler imidlertid om mer enn hulrom og tannkjøttsykdom. Forskning utført av tannlegene på vinterbrotannklinikk.no i Oppegård viser at det er en sammenheng mellom helsen til en persons munn og deres generelle helse. Eksperter anser orale helseproblemer som en global problem.

Pensle regelmessig

1. Pensle regelmessig, men ikke aggressivt

Børsting to ganger om dagen og bruk av tanntråd kan bidra til å holde tennene og tannkjøttet sunt.
De fleste er klar over at det å pusse tennene to ganger om dagen er en av de viktigste fremgangsmåtene for å fjerne plakk og bakterier og holde tennene rene. Imidlertid kan børsting bare være effektiv hvis folk bruker riktig teknikk. Børsting for hardt eller bruk av en tannbørste med hardt hår kan skade tannemaljen og tannkjøttet. Effektene av dette kan omfatte tannfølsomhet, permanent skade på beskyttelsesemaljen på tennene og tannkjøtt erosjon.

2. Bruk fluor

Fluor kommer fra et grunnstoff i jordens jord som kalles fluor. Mange eksperter mener at fluor hjelper til med å forhindre hulrom, og det er en vanlig ingrediens i tannkrem og munnvann.

Bevis antyder at mangel på fluor kan føre til tannråte, selv om en person tar vare på tennene sine ellers. En nylig gjennomgang viste at børsting og bruk av tanntråd ikke hindrer en person i å få hulrom hvis de ikke bruker fluor.

3. Tanntråd en gang om dagen

Tanntråd kan fjerne plakk og bakterier mellom tennene, der en tannbørste ikke kan nå. Det kan også bidra til å forhindre dårlig ånde ved å fjerne rusk og mat som har blitt fanget mellom tennene.

Selv om det mangler langsiktige studier som viser at tanntråd er gunstig, fortsetter ADA å anbefale det. CDCTrusted Source slår også fast at folk skal bruke tanntråd.

De fleste tannhelsepersonell anbefaler at du skyver flossen forsiktig helt ned til tannkjøttlinjen før du klemmer siden av tannen med bevegelser opp og ned. Det er viktig å unngå å slå flossen opp og ned mellom tennene, noe som kan forårsake smerte og ikke vil fjerne plakk like effektivt.

4. Oppsøk regelmessig tannlege

En tannlege kan diagnostisere og behandle munnhelseproblemer før de blir alvorlige.
Eksperter anbefaler at folk ser en tannlege hver sjette måned for en kontroll. Under en rutinemessig tannundersøkelse vil en hygienist rense tennene og fjerne plakk og herdet tannstein.

Tannlegen vil se etter visuelle tegn på hulrom, tannkjøttsykdom, munnkreft og andre munnhelseproblemer. Noen ganger kan de også bruke røntgenstråler for å se etter hulrom.

5. Ikke røyk

Røyking skader kroppens immunsystem, noe som gjør det vanskelig for kroppen å helbrede vev, inkludert de i munnen. CDC-navnet røyking som en risikofaktor for tannkjøttsykdom, mens ADA advarer om at folk som røyker kan oppleve langsom helbredelse etter en tannprosedyre.

tannhelse

6. Vurder et munnvann

Noen studier indikerer at visse munnvann kan være til fordel for oral helse. For eksempel fant en anmeldelse at munnvann som inneholder klorheksidin, en antibakteriell ingrediens, hjelper til med å kontrollere plakk og tannkjøttbetennelse. Munnvann med visse essensielle oljer er også effektive, ifølge en metaanalyse.